Skip to main content

PLR FAQ

Vraag: Hoe word ik een Piro Long Ranger?
Antwoord: Daar word je in principe voor gevraagd, maar dat is vrij laagdrempelig. Meld je in de winkel van Pirosport en knoop een praatje aan met een van de medewerkers (die overigens allemaal long range enthousiastelingen zijn). Als je al bekend met een Piro Long Ranger vraag je of deze je een keertje wil introduceren. Heb je al enige ervaring met een groot kaliber geweer, het schieten met een kijker en het minutieus herladen van munitie? Ben je een teamplayer (we schieten veel in shooter/spotter groepjes)? Dan is de kans groot dat je uitgenodigd wordt voor het schieten in het buitenland.

Vraag: Wat kost het lidmaatschap van de Piro Long Rangers?
Antwoord: Nou uh.....niks. Zoals gezegd is het vooralsnog gewoon een club vrienden en enthousiastelingen die ook nieuwe mensen graag inwijden in de edele kunst (en de geheimen) van het lange afstand schieten. Op zich niet uniek, dat soort clubjes zie je wel vaker.

Vraag: Hoe kom ik aan een Piro Long Range badge?
Antwoord: Iedereen die deelneemt aan een schietreis ontvangt een Piro Long Range badge!

Vraag: Heb ik een extreem duur geweer nodig voor het Long Range schieten?
Antwoord: Nee dat is absoluut niet noodzakelijk, maar het helpt wel natuurlijk. Er zijn mensen die met een standaard Remington Police i.c.m. een instap Leupold 3 x 9 kijkertje nog steeds de gong op een kilometer raken en zelfs blijven raken. Er zijn ook mensen die dat alleen met een Accuracy International in.300 Win Mag Kunnen. De meeste Rangers maken gebruik van het zeer betaalbare Remington 700 platform met een (vaak door Piro gedraaide en gekamerde) custom loop en kolf naar keuze (GRS, AI, PSE, Mc Millan, Bell & Carlson etc.). Ook zie je zelden een standaard trekker of kijker montage op de geweren. Echter, omdat het een "standaard" Remington betreft kan je die naar hartenlust en in je eigen tempo uitbreiden. Daarnaast zie je ook AI's, Savages, Mausers en zelfs wel eens een Lee-Enfield op de baan. Voor wat betreft kijkers volstaat de ouwe trouwe Leupold uiteraard, maar wordt er ook gebruik gemaakt van Vortex, Sightron, Nightforce, Meopta, March, Kahles en Schmidt & Bender. Veelal met een vergroting van rond de 24 x en snel bedienbare turrets. Tot de 1000 meter wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van de ouwe trouwe .308 Win, maar ook een .243 Win is prima in staat dergelijke afstanden te overbruggen. Daarnaast tref je wel eens de wat meer specialistische 6,5 x 47 Lapua of de lopen verslindende 6.5 x 284. Voorbij de 1000 tot zo'n 1600 meter zie je veel .300 Win Mag en .300 RUM. Voor alles daar voorbij ook weer de .300 RUM en zo af en toe eens een .338 Lapua Magnum hoewel die laatste door de enigszins onzinnige Nederlandse wetgeving niet voor iedereen is toegestaan.

Vraag: Moet ik kunnen herladen voor het schieten op de lange(re) afstand?
Antwoord: Absoluut! Tenzij je zo'n €7,50 per schot wil uitgeven, waarmee je niet voorbij de kilometer komt en je allesbehalve trefzeker bent. Let wel; je hoeft nou ook weer geen expert te zijn op het gebied van herladen, maar wel zeer leergierig (geld ook voor het schieten) en buitengewoon precies en zelfs zeikerig nauwkeurig.

Vraag: Hoe vaak gaan de Piro Long Rangers naar het buitenland?
Antwoord: Goeie vraag ehm... zo vaak als mogelijk/haalbaar. In diverse samenstellingen word er zo'n 5 keer per jaar naar het buitenland getogen in een steeds van samenstelling wisselende groep.

Vraag: Wat zijn de voordelen van het lidmaatschap ven de Piro Long rangers?
Antwoord: Van elkaar leren, ervaringen delen, lol hebben, (min of meer) georganiseerd naar het buitenland afreizen en vooral veel schieten met gelijkgestemden.

Vraag: Wat kost dat nou zo ongeveer, schieten in het buitenland?
Antwoord: Dat varieert nogal en is ook erg afhankelijk van de afstand en lokale levens standaard. Meestal word er zo'n drie dagen geschoten en zo'n 5 dagen geslapen. Een tripje naar Frankrijk, Engeland of Noorwegen kan dan inclusief vervoer op zo'n 800 a 1000 euro komen. Een zelfde trip naar Slowakije of Polen komt op zo'n 250 a 500 euro inclusief vervoer. De Piro Rangers gaan goed georganiseerd en gecoördineerd op pad. Dat houdt in dat er van te voren wordt berekend hoeveel er per persoon nodig is voor de reis (exclusief munitie uiteraard). Dan word er een collectieve pot gemaakt en wordt er bekeken wie er de beste vervoersmiddelen tot zijn beschikking heeft. Uiteraard is de ouwe trouwe Long Range Bus altijd weer van de partij dus dat scheelt een hoop bagage ruimt. Uit die pot worden vervolgens de reiskosten totaal (verdeeld over de diverse auto's), de accommodatie (hotel, motel vakantiehuisjes etc.), het eten (restaurants, ontbijt, boodschappen etc.) de barrekening (de meeste Piro Long Rangers zijn na het schieten niet vies van een borreltje), de doelen (voor het long range schieten is een zogeheten gong onmisbaar en daar is met regelmaat een nieuwe voor nodig) en uiteindelijk de baanhuur en/of wedstrijd inschrijfgeld betaald. Op die manier weten we zeker dat we allemaal evenveel betalen. Als we geld overhouden wordt dat weer over de leden verdeeld, komen we te kort dan melden we dat ook hoewel we dat laatste uiteraard proberen te voorkomen. Uiteraard word er een boekhouding over bijgehouden en is die door iedereen in te zien. Per reis wordt er een pothouder aangewezen die alles betaald en bijhoudt.

Vraag: Wanneer gaan we want ik kan niet wachten??
Antwoord: Hahaha, je klink al als een echte Piro Long Ranger. Ehm...zo snel mogelijk?!?