Hallo zeer gewaardeerde lange afstandsmaffo's,

Jawel, ook 2017 gaat weer een spetterend en van kruitdampen en rondvliegend koper voorzien jaar worden. Traditiegetrouw, en alweer voor het 3e jaar op rij, gaan we een aantal keren naar Slowakije. Als je dat leuk vindt dan kan je (weer) mee!!

Op deze pagina alle info. Heb je na het lezen interesse om mee te gaan of behoefte aan nog meer informatie? Stuur dan even een mailtje naar info@pirosport.nl met de data waarop jij mee zou willen (of je vraag). Je krijgt dan vanzelf een antwoord met relevante en aanvullende informatie. Omdat we wel een beetje willen weten wat voor vlees we in de kuip hebben, willen we je ook graag een keertje ontmoeten in de winkel. Eventueel (en mits nodig) kunnen we je dan ook wat meer vertellen over de benodigde wapens, munitie en toebehoren.

We hopen je snel een keer te zien.

Groetjes Pim, Frank en Kevin.


Data 2017
De verwachting is dat we gaan knallen op de volgende data:

 • 17 (trainen en data verzamelen) t/m 18 (wedstrijd) maart 2017
 • 21 (trainen en data verzamelen) t/m 22 (wedstrijd) april 2017
 • 19 (trainen en data verzamelen) t/m 20 (wedstrijd) mei 2017
 • 16 (trainen en data verzamelen) t/m 17 (wedstrijd) juni 2017
 • 8 (trainen en data verzamelen) t/m 9 (wedstrijd) september 2017
 • 12/13/14 (3 daagse tactische competitie) september 2017
 • 11 (trainen en data verzamelen) t/m 12 (wedstrijd) november 2017

Deze data zijn soms aan wat verandering onderhevig. Soms gaan we namelijk een dagje eerder, maar als je je voor een van deze wedstrijden opgeeft krijg je dat tijdig van te voren te horen. Ook gaan we niet altijd op alle momenten. We kijken een beetje naar de momenten die men als voorkeur opgeeft en dit heeft tot gevolg dat we een keer of 4 a 5 per jaar gaan. 

Zoals je hebt kunnen lezen is er ook een 3 daagse tactische wedstrijd. Deze wedstrijd vraagt wat meer van je conditie, tactisch denk vermogen, ballistische kennis en nog wat andere vaardigheden. Hier gaan we wat uitgebreider op in als blijkt dat daar voldoende animo voor is.

Let op: de Slowaken reserveren slaapplekken voor ons die ook voor andere deelnemers hadden kunnen zijn.

Alleen schieten op de trainingsdagen en niet op de wedstrijd wordt door de Slowaken daardoor niet gewaardeerd. Meegaan is dus (verplicht) meedoen met de wedstrijd!!

Daar is niks engs aan, wat kan er gebeuren? In het ergste geval mis je wat vaker, maar dat geeft niks. Als je voor het eerst mee gaat ben je er om te leren (niemand zal je uitlachen) je krijgt hoogstens wat meer (zeer bruikbare) tips.

 

DSC01855 

Geen reisorganisatie, wel tips
Even voor de goeie orde; we organiseren niks zelf en zijn dus geen reisorganisatie, maar iedereen die graag long rang wil schieten is welkom om mee te gaan. Het is een Slowaakse organisatie die de wedstrijden en alles daar om heen verzorgd en wij fungeren slechts als tussenpersoon. Natuurlijk zijn we niet de beroerdste en leggen we ter plekke graag wat uit voor wat betreft het schieten. Daarnaast vinden we het ook niet erg om als aanspreekpunt te fungeren. Echter, we zijn daar vooral om zelf te schieten en aan de wedstrijd deel te nemen dus als je mee gaat moet je er zelf voor zorgen dat je een paar zaken goed op orde hebt zoals:

 • Een eigen geweer welke (ook afhankelijk van de schutter) in staat is om minimaal 1 kilometer te schieten. Een .243 of een .308 is bijvoorbeeld is in veel gevallen afdoende, maar een .223 is echt te licht. Als je in staat bent om op 100 meter sub MOA te schieten voldoet je geweer, maar hoe kleiner het groepje hoe beter. Als je niet weet wat die laatste zin in houdt ben je er wellicht nog niet klaar voor. Als je twijfelt aan het kunnen van je geweer kan je altijd bij ons terecht voor een gedegen advies en/of de nodige upgrades. Het zal je echter verbazen waar een "standaard" geweer allemaal toe in staat is.
 • Precieze en vooral consequente munitie. Bij voorkeur voldoende, voor 2 dagen heb je aan zo'n 200 patronen meestal wel genoeg. Dat hoeft niet perse zelf herladen munitie te zijn, maar dat is wel aan te raden. Ook hier geld dat een sub MOA groepje wel een vereiste is. Daarnaast zal je moeten gaan uitdokteren wat de snelheid van je patroon is. Bij het bepalen van de juiste munitie en de bijbehorende snelheden kunnen we je uiteraard van te voren goed helpen.
 • Een Europese vuurwapenpas. We rijden door diverse landen waar ze nogal slecht Nederlands spreken. Zonder zo'n pasje (i.c.m. je verlof) heb je vrij snel een gigantisch probleem want dan ben je illegaal met een vuurwapen op stap.
 • Een fatsoenlijke kijker voor op je geweer. Dat hoeft echt geen apparaat van 3000 euro te zijn, maar wel een betrouwbare variant. Daarbij zijn vaste klik waardes belangrijker als een mega heldere lens. Je klikt je immers helemaal verloren op diverse afstanden dus als je hem bijvoorbeeld ingesteld hebt op 1000 meter en je klikt weer terug naar 500 is het wel zo prettig als dat klopt. Daarnaast dient je kijker een richtkruis te hebben met diverse dots in Mil's of Moa's om op advies van je spotter "holdovers" te kunnen schieten. Onze voorkeur gaat uit naar een kijker met 24 keer vergroting, first focal plane, een Mil/Mil uitvoering (zowel de kliks als het kruis) want dat communiceert makkelijker en 20 MOA verkanting op het geweer of de montage.
 • Een schietmat. Je ligt op een betonstrip of het zand en je kan je voorstellen dat dit zonder mat na een tijdje behoorlijk vervelend begint te worden en ook geen wonderen doet voor je geweer.
 • Een ballistische computer waar je alle gegevens van je wapen en je munitie al van te voren hebt ingevoerd en ter plekke de gegevens die op die plek van toepassing zijn. Schrik niet, je hoeft niet met een laptop op stap. Er zijn diverse appjes te installeren op je smart phone. Onze voorkeur gaat uit naar Strelok Pro (kost een euro of 10). Het bied geen garantie voor "one shot hits", maar het scheelt een heleboel zoeken als je bij je eerste schoten al binnen enkele meters van je doel treffers ziet inslaan. Ook is het van belang dat je van te voren een beetje bekend met de werking van zo'n programmatje. Het zou zonde van jouw (en onze) tijd zijn als je ter plekke nog moet uitvinden hoe of wat en zonder heb je echt een probleem.
 • Kleding passend bij de weersverwachting en andere zaken zoals een handdoek, tandenborstel en eventueel een slaapzak.

DSC01846

Kosten
De kosten variëren een beetje en zijn ook afhankelijk van je eigen uitgavepatroon. De accommodatie betreft een recent gerenoveerde en keurig onderhouden legerbarak waar je 7 euro per nacht voor betaald. Het schieten/gebruik van de baan kost 10 euro per dag en voor wedstrijddeelname betaal je meestal zo'n 20 euro. Eten en drinken is daar enorm goedkoop. Meestal gaan we met z'n allen naar een restaurantje waar je voor zo'n 20 euro p.p. compleet volgegeten weggaat, inclusief diverse al dan niet alcoholische versnaperingen tot je hebt genomen. Ook worden er regelmatig BBQ's en andere festiviteiten georganiseerd Inclusief brandstof voor de reis er naar toe (mits je het vervoer een beetje deelt) ben je meestal zo'n 200 á 300 euro lichter. Dat is echter wel exclusief de munitie.

Vervoer

Het vervoer er naar toe dien je zelf te regelen, maar we willen best bemiddelen tussen jezelf en andere schutters zodat er een beetje gecarpooled kan worden. In de praktijk gaan de meeste schutters in vriendenclubjes die kant op en vaak is er er vast nog wel ergens plaats voor een extra persoon. Wat ons betreft; "hoe meer zielen hoe meer vreugd".

Locatie

De locatie betreft een NATO schietbaan die door de Slowaken wordt gebruikt om allerhande soorten oorlogstuig te testen en zeer nabij Senica gelegen. In Senica (spreek uit; Senietsja) gaan we meestal eten en/of de kroeg in, maar zoals gezegd wordt er in en om de baraken ook vaak een feestje gegeven. Aangezien deze wedstrijden ook fanatiek bezocht worden door Duiters, Polen, Engelsen, Belgen, Roemenen, Bulgaren etc etc. zijn dat supergezellige en meertalige bijeenkomsten.

DSC01841